The Geometric Garden

The Hague, Netherlands

The main goal of the Geometric Garden is to appeal to children’s imagination and create countless possibilities for creative play. Children, as the main users of this installation, were involved in the design from the beginning to the end. Kids forming the Artistic Committee were selected from different age groups. During the design process, the children gave their requirements, chose concepts and proposed improvements. The result of this cooperation is a work which refers to traditional playgrounds through the use of steel tubes. It evokes associations with the natural environment, strengthened by the use of circular shapes and shades of green. The resulting playground is reminiscent of an abstract geometric garden.

The work consists of a raised platform and ladders built on 22 poles made of galvanized and powder coated steel. The platform, on which there are various elements to climb, creates a place to play. Children can get back to the ground by sliding down bent pipes. Under the platform there is a cozy, shaded space through which children run and hide in geometric, cubic shelters. The construction is built on a plan of a circle with a diameter of 6 meters. Simple geometrical forms are used, and all planes have perforated patterns that trigger the play of light and shadow.


Please be advised that in order to optimize the content available on our site and adapt it to your individual needs, we use information saved through using cookies on users' end devices. Cookie files can be controlled by the user settings of your web browser. Further use of our website without changing the browser settings means that the user accepts the use of cookies. Read more.